Sunday, June 24, 2012

Hi, long time no see..

Yeah, berakhir sudah semester ke-2.

My last entry was ... end of semester 1. Been so busy? Yes, keje punya pasal.


Most of my batch yang register, yang mana dulunya bekerja, majority now fulltime student. Dan tinggal lah saya seorang terkontang-kanting juggling studies, work and family.

Everything seems fine. Walaupun masih susah nak manage semua commitment yang ada, tapi banyak dah improve berbanding semester lepas. Tak perlu nak stress dekat exam, kalau Amir ajak main.. layan kan aje ;p (excuse untuk mommy untuk tidak study)


Fact! #examFever


After all, sambung study ni pun untuk kesenangan di dunia. Tapi Amir, harta dunia akhirat mommy.


So bilanya mommy study?


Di office semata.



Sedang terhegeh-hegeh study


Mujur semester ni, exam tak berturut. So ada masa untuk habiskan study. Dan macam biasa, lagi 2 hari nak exam barulah terhegeh-hegeh nak study.



Dan satu hari sebelum exam .....


Still struggling


Sebab terhegeh-hegeh sangat, stay back kat office sampai malam nak habiskan study huhu


Harap-harap pass semua subject.


Now dah selesai semester ke-2, dah kena lebih serius sebab next semester adalah proposal defense.


Today, ada doctoral colloquium untuk candidates semester 3 2012. Mari lihat bulletproof jacket apa diorang pakai  ;p



Well, despite sedikit kesusahan nak menghabiskan study.. kerja cari duit.. dan menjaga family kecil kami ni, tapi rasa seronok sebab dapat study sama-sama dengan Ami  :) He's really my true friend.

Kalau malam-malam, Amir dah tidur.. kitaorg lepak dekat balcony borak-borak pasal philosophy atau research methodology! How romantic is that kan?


Kadang-kadang, lepas mandikan Amir.. keluar je bilik air... "Ami ada idea pasal study!" Ahhh.....


Tapi, both of our supervisors, bila kami cakap yang spouse juga sambung PhD. Their honest opinion was - susah. Obviously, it is. In fact sedikit sukar bagi Ami nak convince his supervisor yang it is own will to pursue his study walaupun not really required for his career. Logiknya, academician aja yang sambung PhD. But I think we should respect if those from industry pun nak buat PhD. It's more to self-accomplishment for them, so biar lah.

I mean, I know supervisor nak you tahu baik buruk, susah payah nak sambung PhD. They give you the real picture, or at least apa yang diorang pernah experience. Contohnya, spouse divorce disebabkan PhD.

Cuma mungkin ada cara untuk sampaikan semua ni pada kami. Sedikit offended di situ. Dulu, orang kata faktor orang bercerai mungkin disebabkan husband and wife bekerja. Tapi, cuba lihat hari ni... agaknya macam mana teruk suami kita perlu bekerja alone untuk dapat hidup yang selesa especially kat KL ni. Bukan cerita nak jadi kaya, cuma selesa. So, kalau many years ago orang pertikaikan isteri juga perlu bekerja menyebabkan keruntuhan rumahtangga tapi sekarang tidak lagi, orang rasa itu keperluan. Mungkin lagi beberapa tahun suami isteri sambung PhD itu normal dan tidak perlu skeptic.


Doakan lah yang terbaik untuk kami. Sebenarnya, cita-cita untuk sambung study ni adalah cita-cita Ami. Saya cuma ikut-ikut sahaja..  ;p Tapi dah disebabkan jadi lecturer ni 'terpaksa' force diri untuk sambung jugak.




For me, I can do anything between the sky and the earth as long as I have him by my side, simple as that.



4 comments:

  1. kagum with ur husband's spirit..good luck to u both..i neves nak start kelas sept nnt..

    ReplyDelete
  2. Thanks babe! U pun further study jugak eh.... Good luck!

    ReplyDelete
  3. iallah u can. we are one step behind. sekarang terhegeh2 buat master bersama-sama laki bini. tp kami berenti kerja sbb nak study, now hidup very simple

    ReplyDelete
  4. So sweet!!! Saya pun faham jugak lah betapa best nye borak2 pasal research dgn suami..hehehe..

    Saya pun pernah diajukan kata2 yg sama, suami isteri dua2 buat phd, susah. Honestly, saya tak faham langsung! haha

    Tapi sebenarnya saya tak sambung lagi.. Takde idea la.. Betul ke akak terpaksa? Macam bukan je bunyinya..

    ReplyDelete