Tuesday, January 10, 2012

Exam is finally over!

Actually dah over last week.. it really turned my life upside down. This is the worst part of pursuing your study and working --> EXAM. Dah la kalau fail kena ambil semula, membazir duit..

Hard times jugak nak dapat masa study, bukanlah semata-mata sebab Amir. My exam was on 3rd and 4th January, sejurus selepas cuti akhir tahun dah la tu.. 2 hari berturut-turut pulak tu. Hari pertama je, exam untuk subject yang tak berapa digemari, Research Method. Jawab memang boleh, betul ke tidak.. entah lah. So untuk paper nan satu ini, carry marks pun average je, my expectation janji lulus. Huhu. Langsung tak ambitious ;p


One more paper, subject Information System (IS). Ini semangatlah konon, area kita la katakan.. belajar pun bukan main sungguh-sungguh. Pukul 4 pagi bangun untuk menghafal bagai. Sekali semua soalannya praktikal. 16 pages article was given, nah amek jawab le soalan tu. Pun boleh jawab, harap-harap relevant lah jawapan aku tu ;p


Disebabkan haritu pergi bercuti, kira last minute jugaklah nak habiskan study. Bila last minute, sure stress. Dengan rumah bersepah, Amir ajak main, baju tak berbasuh, yang tak berlipat apetah lagi, ada kenduri ---> STRESS GILA. Tapi, sebenarnya tak perlu stress gila pun.. (cakap pandai ni) Kena lah buat one thing at a time (fuhhh.. bukan main!) Tapi, menjadi seorang wanita untuk sekian lama, memang dah nature nak fikir semua benda selagi otak boleh berfungsi dan boleh manage the capacity of the subject matters. Maka fikir lah nak study, nak spend masa dengan Ami dan Amir, fikir nak basuh pinggan, fikir itu dan ini dan lagi dan lagi dan lagi... Again, bukan salah kita, salah nature  ;p

Susahnya nak mengaku kesalahan sendiri kan.. Hehe. Untuk pertama kali ni, stress tu sampai tahap Amir yang kena marah sebab kacau mommy study. Sebenarnya mommy yang salah sebab study masa yg sepatutnya spend dengan Amir. Apa lah Amir faham kan kepentingan study untuk exam tu sekarang. I really feel guilty, that 'one moment' i was exploded. Sian terkejut Amir tengok mommy jadi Mommy Monster. Well, some parents kata it's okay, biar anak faham yang kita pun ada tanggungjawab lain. I agree. So i have a deep thought about this, i talked to some friends yang dah ada anak. They experienced the same thing. That 'one moment' kalau anak tersilap langkah, habislah mak mengamuk. Walaupun yang sebenarnya apa yang tengah membebankan dalam fikiran mak bukanlah anak, sama sekali tidak, tapi benda lain.

So, lesson learned. Berhari-hari susah hati fikir apesal lah stress sangat ni sampai cepat nak marah. Now, i try to improve myself. I planned (and now executing), untuk buat kerja rumah I akan pilih waktu yang Amir tengah tidur, most likely in early morning. Bangunlah kul 5 pagi, xpelah. Lagipun bukan I sorang je yang kene tinggalkan bantal busuk seawal itu. Ramai lagi mother yang macam tu kan. I prefer untuk tidak marah dengan cara meninggi suara atau threat anak. Insya allah. Amir just 1 year old, bila dia dah besar sikit lagi we communicate la baik2 kasi dia faham. Sooner or later, dia faham lah. Cuma I harap ada kesabaran yang tinggi supaya sementara ni bolehlah bersabar rather than expect Amir faham semua benda yang dia kene tolerate. He will soon understand. He is my baby, forever. Tak nak lah marah2 Amir. Amir clingy dengan mommy for reasons tapi bukan untuk susahkan mak dia kan. Mungkin sebab mommy lagi comel dari baba... ;)

Hah! Lega dapat tulis. Dah tulis ni, kalau tak improve malu yer.. Make sure improve tau!

No comments:

Post a Comment