Tuesday, September 20, 2011

Noone tells you it's easy!

As I already know...


Nothing is unexpected..


It's hard...


I hate it!


But it's possible.


Now I am in my 2nd week of my PhD class. Standard bagi seorang student baru je mendaftar, semangat berkobar-kobar. I'm a bit unfortunate sebab class PhD and my classes that I have to lecture start pada masa yang sama. Apetah lagi, September is short semester at my University, so class mengajar adalah super pack. My PhD class falls on Monday and Tuesday, di mana saya juga ada kelas mengajar pada kedua hari tersebut. Paling teruk on Monday (Monday never been kind to us after all) habis je kelas mengajar pukul 5, terus ke UM untuk belajar sampai 9.30pm.

Okay, cerita pasal berkobar tadi; betul2 sampai hari ke-2 saya sangat bertenaga. Lepas hari kedua ada kelas which is Tuesday, -------- tak pernah rasa sepenat itu. Kaki dan badan sangat2 lenguh. Kalau boleh nak tidur meniarap so boleh restkan my back. Tapi Amir pulak tengah menyusu, maka kene mengiring. Penatnya, Allah sajalah yang tau. Panggil Ami dari dalam bilik, he was outside watching TV. Nak mintak tolong urut kaki. Siap call pun dia tak jawab. Rupanya pak cik pun kepenatan tertidur kat sofa.

Memang akan ada mengeluh, merungut, menangis, stress, tense, rasa nak pitam - u name it! Memang akan ada sampailah dah habis nanti. But it's okay. If perlu pitam, pitam lah dulu xpe... Lepas pitam, bangun balik buat rutin yang sama. Sampailah ke sudah.

Di office, kerja dah tentulah banyak. Siapa kata kerja lecturer senang. Kata je boleh kerja 5 jam je sehari, tapi workload tak setimpal langsung dengan 5 jam. Tapi ade ke kerja yang senang lagi? Memang takde. Balik kerja before kelas, singgah tengok Amir. Main-main. Jalankan tanggungjawab lain. Pergi ke kelas, alhamdulillah kelas selalunya habis lebih awal dari 9.30. Lepas kelas, ambil Amir, 10.30 baru sampai rumah nak dinner, mandi etc. Phew.


Sapa suruh ko sambung Cik Kiah oooiiiiii?!!

:)

4 comments:

  1. sabar la kak oooiiii, gitu la gamaknya nak jadi cendiakawan.bukan senang
    sy ni masih dlm proses dok cari uni mana yg sesuai nak attach utk kerja + sambung belajar..
    may ur blog inspired me...as always :)

    kita pompuan kena gagah...baru jadi supermak.

    ReplyDelete
  2. hectic kan? im also doing the same. Nur lecture kat mana?

    ReplyDelete
  3. rhana: i kat UCSI university

    aThidEan: gini lah gamaknye.. mak memang rela je ni

    ReplyDelete
  4. Biasa lah tu! semua orang akan hadapi perkara yang sama bila sambung belajar di peringkat tinggi di dalam atau luar negeri, nak pula bila dah ada komitmen. walaubagaimana pun setiap kejayaan mesti ada pengorbanan bukan!. Apa yang penting jangan putus asa! itu adalah kunci untuk berjaya dalam hidup.

    ReplyDelete