Tuesday, September 6, 2011

My PhD Kick-starts

I graduated from UiTM with my Master's Degree in 2009. Then started thingking about pursuing PhD in 2010. I was a bit blur how to start with my PhD. Most of the universities, PhD intake is year long. But how do I start?

For some people, maybe nak remain the same topic and supervisor masa Master. So this is quite straight forward. Discuss dengan supervisor on the topic, both agree with the prospect study > write proposal > Apply kat Uni . Insya allah, 90% dapat lah sebab dah confirm ada supervisor yang akan supervise. It's just the matter of formalization.

Unlike my case, I nak continue the same study field macam masa Master tapi rasa-rasa nak buat kat Uni lain. So I did some ground study kat every local public Uni.

(1) From the university's website, search for academicians and their research interest. Selalunya under menu Academic Staff > Research Cluster. Then identify potential supervisors who have the same research interest as you are.

*Selalu pergi post graduate exhibition, tapi tak banyak info dapat sebab yang duty to ramainya dari bahagian administration. Paling kuat pun dia akan bagi brochure atau suruh kita tengok kat website. Semuanya ada di situ, katanya.

(2) Contact/email the potential supervisors. First, kita nak check kalau-kalau diorang still manage research topic as stated in the website, then nak check kalau dia boleh supervise any PhD candidate lagi and of course nak tau kalau dia sendiri interested atau tidak untuk ambil kita sebagai PhD supervisee.

So, I emailed all the potential supervisors from various Uni. Ada yang reply kata student PhD dah ramai, ada yang pass case I ni kat lecturer lain - mungkin sebab diorang dah tak buat research topic tu lagi and other lecturers do, dan Alhamdulillah ada yang interested untuk tahu further details berkenaan study yang I nak buat. It happened somewhere in June 2010.

In the email, briefly describe yourself, more description on education background and work experience (if any). Cerita juga, topic yang anda nak study tu. Attach sekali dengan CV. And be open if supervisor ada tajuk yang lebih sesuai daripada kita propose tu. And if they are interested, pay a visit to them. Face-to-face discussion helps supervisor nak kenal you and the other way around.

Tapi proses ni tak berapa straight-forward. It took months jugak back-and-forth. Ada kes yang kene pas-pas from one lecturer to another. My experience, mula-mula kena pass. From the head of department, kena pass kat new phd graduated lecturer. Maknanya I ni first PhD candidate beliau la. Based on the first meeting with her in Jan 2011 (see from June 10 to Jan 11), I came out with totally new proposal. She somehow did not agree so request me to amend quite a major changes. I was quite frustrated. Bila difikir2 balik, mungkin tak berapa sesuai nak work with her. Remember, PhD ni makan beberapa tahun, kena lah make sure the person you want to work with tu you can easily get along. So I wrote to her yang I no longer interested to pursue that topic.

Perform lagi 1 round of mencari potential supervisor. Email lagi sana-sini. Dan Alhamdulillah, ada supervisor yang interested untuk supervise. I emailed him in Feb 2011, met him for first discussion in March. However, program PhD yang I intend to apply ni hanya ada September intake. Application opens in April. In the meanwhile, sibuk tulis proposal since one of the requirement for application submission ialah kena submit proposal. Mujur, dah ada supervisor banyak membantu in giving ideas for the study.

(3) Bila dah confirm dengan tajuk apa yang nak di'research'kan, boleh la mula membaca dan menulis. Part yang semua manusia suka. Huhuhu.

(4) Dah siap proposal, boleh teruskan dengan permohonan. UM, semua application online. Mudah lagi cepat. As mentioned, kebanyakkan PhD program di Uni, adalah year long intake. So boleh je apply bila-bila masa, Like my program under Faculty Business and Accountancy (Management Information System), ini ada intake. Nasib tak terlepas waktu permohonan, kalau tak kena tunggu lagi setahun.

(5) Bila dah apply, Berdoa lah semoga permohonan diterima :)


Esok, nak pergi register. Isnin depan dah start kelas. I think I'm half-ready.

1 comment:

  1. cool! i am doing that for 1yr plus.pastu bila dah dapt offer, ada je yg mengbantutkan niat nak sambung ...seperti mengandung .
    maka skrg sedikit malas nak melakukan prosedur2 di atas semula.bosan dan takut lagi sekali terkilan.

    nasib baca blog nur ni..semngat sila la masuk semula dalam badan athi..thanks! i will follow this one!

    ReplyDelete